22.12.2018-02.01.2019
Berlin
Besluttede på min tur sidste år, at jeg gerne ville fejre jul og nytår i denne skønne by, hvis lejligheden bød sig; og det blev i 2018.
Bor centralt på Novum City Hotel, med 10 minutter på "gåben" til Kurfürstendamm og et kvarter til Postdamer Platz.

Startede juleaften med en kort Christvesper i Berliner Dom kl. 18:00. En meget stor kirke med plads til formentlig omkring 1000 tilhører, og det var meget stemningsfuldt.
Det var den tredje juleandagt og der ville være een igen kl. 20.00.

Julemiddagen blev indtaget på Mommsenecke på Postdamer Platz.
Et ganske udemærket sted som jeg kendte fra tidligere, men selvfølgelig ingen dansk menu. Så valget blev Østrigsk, med en stor Wiener Kalbshnitzel med salat og til dessert, en lun Apfelstrudel med is, samt min yndligsbryg Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkell; et fint måltid som smagte dejligt.

Nytårsaften blev fejret med flere hold danskere fra hotellet, vi mødes hos mig kl. 18:00 til dronningens nytårstalen og bobler, og der var bestilt bord på Midtown Grill til en lækker nytårsmenu. Slutter aften af i Tysklands største nytårsfest ved Brandenburger Tor, som hvert år tiltrækker flere hundretusinde gæster, en fast tradition siden murens fald i 1989.

Sluttede af med at besøge Rigsdagen og glasklublen, som jeg syntes er et helt fantastisk bygningsværk.

Vejret har været fint til storbyferie, lettere overskyet det meste af tiden og uden regn, og med temperaturer på mellem 4-9 grader.
En dejlig ferie er slut i en rigtig dejlig by, og har været rundt på "gåben" og fået set det jeg havde på ønskelisten, ialt 103 kilometer.


 

Overalt er markeder og forretninger pyntet flot til jul. Læste lige, at der findes omkring 50 forskellige julemarkeder i Berlin, samt at det er en rigtig tysk ting, som de er ekstremt gode til.
 

Augusteum Wittenberg, er opført i 1580, og er en af ​​de ældste universitetsbygninger i Tyskland, senere som universitetsbibliotek og fra 2013 som et protestantisk seminarium og kollegium.
Bygningen er en del af Lutherhuset og ligger adskilt med en mur, som danner det en naturlig indre gård.

 

Lutherhaus Wittenberg, bygget som et augustinsk kloster, og fra 1508 boede Martin Luther her, først som munk, senere sammen med sin familie. Her havde han sin "Reformation Discovery", hvor han holdt foredrag for studerende fra hele Europa, hvor hans skrifter blev skabt, og som senere ændrede verden.
 

Wittenberg Schlosskirche er en evangelisk kirke i den tyske delstat i Sachsen-Anhalt. Det var på denne kirkens hoveddør at Martin Luther i 1517, angivelig opslog sine 95 teser. Kirken blev i 1996 opført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
"En mægtig fæstning er vor Gud" - Denne tekstlinje er taget fra den berømte salme, og indskrevet i store bogstaver på klokketårnet, i denne imponerende kirke. Forfatteren af ​​salmen er Martin Luther,
og denne kirke er bygget på grunden af et tidligere slot.

2017 var 500 året for reformationen, se Dronning Margrethes gave.
 

De Allieredes Museum Berlin er et besøg værd, for at få genopfrisket hvad der sket i Berlin fra 24.06.1948 til 11.05.1949, hvor de allierede kom Berlin til undsætning i form af en luftbro med forsyninger; for ellers ville russerne have overtaget Berlin. Læs mere.
 

I indgangen til museet hænger et Cessna172 B fly - D-ECJB - ned fra loftet. Ja det rigtigt, det er det fly, som den 19 årige Matias Ruust fløj fra Hamborg, og af en lang rute, landede på den Røde Plads.
Læs mere.

 

Nostalgien lever i bedste velgående, for man kan stadig komme ud og køre en Trabi. Kunne straks genkende udstødningsluften fra denne to-takts motor, en meget karateristisk lugt. Læs mere.
 

Besøgte Mercedes-Benz på Unter der Linden, og fik set den nyeste 2019 GLE model, til en pris på 92.400 . Klassikeren var en 1929 SSK Murphy Roadster, men deværre uden pris. Den koster måske det samme eller mere. Et flot syn.
 

                  ____________________________________