30.09.2019-07.10.2019
Vilnius
Så blev det tid til en uge i Vilnius, som længe har stået på min ønskeliste. Boer meget centralt i den gamle by og har fundet en skøn lejlighed hos Vilnius Hotels. Har booket flybilletter hos Norwegien.
Læs Politikens beskrivelse: En week-end i Vilnius.

Litauen har knapt 2,9 milioner indbyggere og godt 545.000 bor i landets hovedstad, Vilnius. Har siden 2004 været medlem af Nato og efterfølgende EU.

Overalt i den gamle by finder man toppede brosten, historisk charme og floden Nerius, der skærer gennem byen. Dette kombineret med et utal af hyggelige cafeer og restauranter der har et fantastisk udbud og så til godt det halve af danske priser.
Byens centrum er optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 1994, er er mange steder helt lukket for trafik og har masser af smukke gamle bygninger. Dette sammen med de mange grønne åndehuller, gør Vilnius til en meget smuk by.

Det er også her fantastiske hvor langt litauerne er kommet med at omdanne deres hovedstad til en moderne vestlig kultur, for de fik jo først deres selvstændighed i 1991, efter mange års russisk besættelse.
Det er også forbavsende at opleve, at omkring halvdelen af alle taxi'er i Vilnius kører på el; har også set enkelte el-bybusser.

En dejlig ferie er slut og Vilnius er en rigtig skøn og imødekommende by, og har været rundt på "gåben" og fået set det jeg havde på min to do liste, ialt 61,3 kilometer. Vejret har været fint efter årstiden, et par dage med sol og resten af tiden overskyet, temperaturen var omkring 10 grader; et par dage regn om natten.

 

Vilnius' Domkirke er den vigtigste romerskkatolske domkirke i Litauen. Kirken ligger i Vilnius gamle bydel, ved Domkirkepladsen i Vilnius.
 

Palace of the Grand Dukes er nabobygningen til Domkriken er i dag museum, men fra det 15. århundrede blev Storhertugdømmet Litauen, og de fremtidige Konger af Polen kronet her.
 

Gediminas tårn er den eneste tilbageværende del af det Øvre slot i Vilnius. De første befæstninger på "Gedimino pilies kalnas" blev bygget af træ af Gediminas storfyrste af Litauen. Senere blev det første murstensslot afsluttet i 1409 af storfyrste Vytautas.
Et omfattende arbejde er i gang med en ny gangbelægning.

 

                  ____________________________________
 

I den gamle bydel  findes Sct. Annes Church som et vartegn for Vilnius, og er noget af det mest imponerende bygningsværk i sen litauisk gotik, bygget omkring år 1500. Da Napoleon så kirken, blev han så begejstret, at han udbrød, at han personligt ville flytte dem til Paris.
 

Trakai Castle er et ø-slot beliggende i Trakai, 28 km fra Vilnius, på en ø i Galvæ-søen. Bygningen af ​​stenslottet blev påbegyndt i det 14. århundrede af Kęstutis, og omkring 1409 blev store værker afsluttet af hans søn Vytautas den Store, som døde i dette slot i 1430.
 

The Bastion af the Vilnius Defensive Wall blev bygget i første halvdel af 1600-tallet af den tyske militæringeniør Friedrich Getkant. Bastionen blev alvorligt beskadiget under krigen med Moskva i midten af ​​det 17. århundrede. Under 1. verdenskrig var tyske militære arsenaler placeret i bygningen. Du kan nyde en malerisk udsigt over den gamle bydel fra Bastion-terrassen.