22.12.2019-02.02.2020
Tallinn
Fejrer i år jul og nytår i Tallinn, og har dermed besøgt alle 3 baltiske lande, og det har været en meget positiv oplevelse.
Skal bo centralt i den gamle by og har fundet en skøn lejlighed hos Thomas' Home. Har booket flybilletter hos Air Baltic.

Estland har knapt 1,4 milioner indbyggere og omkring 425.000 bor i landets hovedstad, Tallinn. Af Estlands befolkning er 70% estere og 26% russere og er arealmæssig lidt større end Danmark. Har siden 2004 været medlem af Nato og efterfølgende EU.
Landets historie har været omtumlet af svenskere, tyskere, russere og danske krigere, og sagnet fortæller, at Dannebrog faldt ned fra himlen i 1219, ved at stort slag anført af Valdemar Sejr.
Tallinns middelalderlige centrum, kaldet Vanalinn, er så velbevaret, at det har fået en plads på UNESCO’s verdensarvsliste og ikke uden grund. Læs mere.

En dejlig jul og nyt år er fejret i en helt fantastisk middelalderby, som har så meget at byde på, og min to do liste er besøgt, og det blev til 110,5 km på gåben.
Vejret har været gråt og tørt, med et enkelt snedrys og mellem 1-5
°.
En lille oplevelse med fyrværkeri, året bliver kun skudt ind mellem kl. 24:00-1:00, og det bliver overholdt.

 

Tallinns middelalderby med mange smukke huse og gader. Man kan flere steder komme helt tæt på bymuren fra 1265 og som omkranser den gamle bydel, ialt 2,4 km bymur, som vidner om Esternes storhedstid som handelsby i årene 1300-1599. Der var oprindelig 46 tårne, i dag er der 20 tilbage.
 

Resturant Pegasus midt i den gamle by, blev valgt til årets julemenu. Det var svært at få plads, så julemiddagen blev i år kl. 21:00, men til gengæld fik jeg grillet andebryst med artiskokpure, marinede æbler og chikore, og som dessert en skøn pineappel med kokosis. Et fantastisk måltid på restaurant nr. 31, kåret ud af 1079 i Tallinn.

              

Beer House i den gamle by er et besøg værd, hvis man har lyst til at smage på noget godt hjemmebrygget øl, kan måske minde lidt om en tysk beerhall.
 

Den danske konges have, er stedet i den gamle bydel hvor man markerer, at Dannebrog faldt ned fra himlen; ligger tæt på Alexander Nevsky katedralen.
800 års jubilæet fandt sted den 15.06.2019, hvor dronningen deltog, og fik opkaldt en rosenhave efter sig. Se videoen nederst.

 

Skulpturen Tuli Lipp, som i 2012 har udsmykket stedt med dette flotte vikingeskib, som bærer dannebrog i stævnen.
 

Dannebroge 800 år, her menes flaget at være faldet ned i 1219, og er mindestedet for begivenheden.
 

Rådhus Apoteket, er første gang nævnt i 1422, men er sandsynligvis ældre og det er verdens ældste fungerende apotek.
 

Kadriorg slottet er bygget til zar Peter den Store i 1718 som et sommerresidens, og afspejler helt klart en europæisk stil.
 

Nytårsmiddagen blev indtaget i middelalderrestauranten Old Hansa, som er et kapitel for sig. Kun sterinlys i hele det store hus, og al mad og drikker serveres i lertøj, og personalet er klædt i gamle dragter; følte mig som middelaldergæst. Fik Himalayan Lam med diverse tilbehør, som jeg ikke kender, men det smagte godt. Forretten var stor, så jeg fik en kop kaffe med en skøn romkage og en god cognac. Se stemningsvideoen nederst.