Senest nyt fra Berlingske Tidende
- 2025-05-07 19:54:57
- Helena Christensen og Oh Land på gæstelisten ved kongelig FN-middag
Flere stjerner fra dansk kulturliv er onsdag aften ankommet til Kronborg Slot for at deltage i en FN-middag, som kong Frederik og dronning Mary er værter for.
Topmodellen Helena Christensen og sangeren Nanna Øland Fabricius - bedre kendt under kunstnernavnet Oh Land - er blandt gæsterne ved aftenens middag.
Helena Christensen er Goodwill Ambassadør for FN’s flygtningeorganisation, UNHCR, mens Oh Land er ambassadør for FN's børneorganisation, Unicef.
Den officielle velkomstmiddag på slottet i Helsingør afholdes, i anledning af at FN's topledelse Chief Executive Board mødes i København for at drøfte fremtidens FN.
Her samles omkring 50 FN-topchefer for at diskutere den fremtidige rolle i en tid, hvor der er store geopolitiske spændinger og pres på det multilaterale system
FN's generalsekretær, António Guterres, er også at finde på gæstelisten ved den kongelige middag.
Det samme er skuespilleren Nikolaj Coster-Waldau, som er Goodwill Ambassadør for FN's Udviklingsprogram (UNDP).
Fra regeringens side deltager finansminister Nicolai Wammen (S), fremgår det af gæstelisten på kongehusets hjemmeside.
Tidligere på dagen mødtes statsminister Mette Frederiksen (S) med António Guterres. Det har Statsministeriet oplyst på den sociale platform X.
- I tider med stigende globale spændinger er multilateralismen under pres. Som nuværende medlem af FN's Sikkerhedsråd står Danmark fast i forsvaret af FN-pagtens kerneprincipper, siger statsministeren i opslaget.
FN's Sikkerhedsråd består i alt af 15 lande. Fem er permanente medlemmer - USA, Kina, Rusland, Frankrig og Storbritannien. De resterende ti medlemslande roterer.
Fra 1. januar 2025 og to år frem sidder Danmark i FN's Sikkerhedsråd. Det er femte gang, Danmark sidder i Sikkerhedsrådet.
Verdensorganisationens topledelse mødes to gange årligt. Én gang i New York og én gang i et andet land. Den består af de 31 særskilte FN-enheder, specialiserede organisationer, fonde, programmer og agenturer samt den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/danmark/helena-christensen-og-oh-land-paa-gaestelisten-ved-kongelig-fn-middag - 2025-05-07 19:49:56
- Kinas støtte til Rusland har givet Taiwan-forening nyt liv: »Det er vildt godt« – men ikke set fra Beijing
Når Taiwans tidligere præsident Tsai Ing-wen ankommer til Danmark tirsdag er det sikkert som amen i kirken, at Beijing vil rase. Men i Folketinget vil stemningen være en anden.
Efter mange måneders dvale er de Danske Parlamentarikeres Taiwan-forening genopstået.
Foreningen er en samling af politikere, der aktivt ønsker at vise deres opbakning til og interesse for øen Taiwan.
I skrivende stund er der 34 medlemmer. Antallet er stødt voksende, og deres politiske ophav er blandet. Således er de fleste partier repræsenteret – med Venstre som en overraskende mangelvare, siger flere af foreningens medlemmer til Berlingske.
»Det er vildt godt,« udbryder den tydeligt begejstrede Taiwanstøtte-veteran Pia Kjærsgaard (DF) i telefonen og forklarer så, hvordan et særligt forhold har gjort udfaldet.
Ingen dialog er sejr for Kina
Når danske politikere vil omgås deres taiwanske kolleger, kan det ikke foregå på officielt niveau. Det skyldes, at Danmark ikke anerkender Taiwan som selvstændigt land.
Sådan har det været i årtier.
Besøget fra ekspræsident Tsai Ing-wen, der sker i forbindelse med Copenhagen Democracy Summit, er derfor det tætteste, øens regering kan komme på at sende en officiel repræsentant fra øen.
Det har et enigt kor af eksperter vurderet over for Berlingske. Samtidig giver det Taiwan mulighed for at holde fokus på øen og dens prekære situation, og det er der brug for som aldrig før, mener dens støtter.
Kinas pres på Taiwan vokser dag for dag, og den ultimative trussel er et angreb på øen.
Kina vil dog helst tvinge Taiwan til en »genforening« med Kina gennem gråzonetaktikker og diplomatisk pres, vurderer forskeren Nathan Attrill fra ASPI.
Her kommer Danmark ind i billedet.
For kan Kina lykkes med at presse Danmark til ikke at have nogen form for dialog med Taiwan, er det en sejr for Beijing – og det er præcis, hvad øens støtter vil undgå.
»Taiwan er et af klodens mest truede demokratier,« siger tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og stifter af Copenhagen Democracy Summit, der har inviteret ekspræsidenten til København.
Årsagen er »ondskabens akse«
Nu bliver Tsais besøg de Danske Parlamentarikeres Taiwan-forenings første store arrangement i sin nye udgave.
Foreningen blev oprindelig stiftet i 00erne, men blev genopfrisket i 2016 med Brian Mikkelsen (K) som formand.
Senere overtog Michael Aastrup Jensen (V).
Men i 2022 endte et ellers stort opslået dansk besøg til Taiwan, efter et amerikansk besøg på øen efterfulgt af en voldsom kinesisk militærøvelse, med at falde til jorden.
Da Venstre gik i regering, fratrådte han Michal Aastrup Jensen så posten, blev i stedet formand for Udenrigspolitisk nævn – herunder med en rejse til Kina foran sig.
Forløbet vakte opsigt, og foreningen blev sat tilbage.
Men siden dengang har Pia Kjærsgaard ønsket at genstarte foreningen, og nu er det lykkedes.
Frederik Bloch Münster (K), der er nyvalgt sekretær i foreningen, siger, at han har valgt at engagere sig i den, da han finder det vigtigt at vise dansk opbakning til andre demokratier.
»Særligt de, der er udfordrede af stormagters territoriale ambitioner.«
Kasper Roug (S), næstformand, bakker op, og det taler dermed ind i Pia Kjærsgaards forklaring på den nyfundne interesse:
»Kinas samarbejde med Rusland har været væsentligt for den øgede opbakning,« siger hun og hentyder til Moskva og Beijings omfattende samarbejde om alt fra militærøvelser til enorm samhandel, som kritikere siger muliggør Ruslands invasion af Ukraine.
Da Mette Frederiksen sidste år kædede Kina sammen med Rusland som en del af en »ondskabens akse«, blev der med andre ord lyttet efter.
Danskerne er pragmatikere
Ifølge foreningen er det nu planen, at ekspræsidenten skal vises rundt i Folketinget. Herefter står den på frokost i Snapstinget.
Derefter skal Tsai tale til Copenhagen Democracy Summit.
Om den nyfundne interesse for Taiwan kan omsættes til konkret politik i Danmark, er et andet spørgsmål.
Andreas Bøje Forsby, der er seniorforsker ved DIIS med ekspertise i Kina, har gennemført grundige studier af netop dette forhold.
»Man kan absolut ikke kalde Danmark for et foregangsland i støtten til Taiwan,« vurderer forskeren, der fortsætter:
»I europæisk sammenhæng hører vi hverken til de mest eller mindst aktive lande i den sammenhæng. Snarere hører vi til midtergruppen, der forsøger at håndtere Taiwan-problematikken med en forsigtig form for pragmatisme,« siger han og peger på, at vi også i en skandinavisk kontekst hører til blandt de forsigtige.
Andreas Bøje Forsby peger blandt andet på, at de danske parlamentarikernes Taiwan-forening indtil nu har været ganske lille sammenlignet med for eksempel sin svenske søsterforening.
Det kan den nye udvikling måske rokke ved.
Langt fra ord til handling
Men en ting er ord sagt i selskab med ligesindede støtter af den truede ø Taiwan. Noget andet er politiske realiteter.
Tirsdag deltog udlændinge- og integrationsministeren, Kaare Dybvad Bek (S), og ministeren for digitalisering, Caroline Stage (M), i samråd i sagen om taiwanere, der får skrevet »Kina« som nationalitet i deres danske opholdspapirer.
Det er en praksis, der er blevet mødt med store protester fra Taiwan, hvor de mest kritiske stemmer ser det som et knæfald for Kina.
Berlingske har fulgt sagen tæt og beskrevet, hvordan udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) åbnede for at se på, om man kunne foretage en ændring.
Men under tirsdagens samråd blev den mulighed mødt med modstand fra ministerierne, og det stod klart, at en ændring har lange udsigter.
Det får i dag formand for foreningen Taiwan Corner Michael Danielsen til at kritisere Danmark for at følge Kinas såkaldte et-Kina-princip og spå om, at Tsais besøg ikke vil ændre meget.
Tværtimod ser han det dansk-taiwanske forhold som »stærkt forværret«.
Berlingske har spurgt Udenrigsministeriet og Kinas ambassade om en kommentar. De er ikke vendt tilbage.
Alexander Sjöberg er Berlingskes korrespondent i Asien
https://www.berlingske.dk/internationalt/kinas-stoette-til-rusland-har-givet-taiwan-forening-nyt-liv-det-er - United Front rækker ind i deres hjerter. De skal give op uden kamp
- Anders Fogh Rasmussen har tillid til Trump: Tror ikke på studehandel med Kina om Taiwan
- 2025-05-07 19:23:51
- Pakistan opjusterer dødstal til 31 efter indisk angreb
Dødstallet er steget til 31 efter indiske angreb i Pakistan og den pakistansk-kontrollerede del af Kashmir-regionen.
Det melder en talsmand for den pakistanske hær ifølge nyhedsbureauet Reuters.
46 personer blev såret, lyder det videre.
I alt blev ni steder ramt i det indiske angreb, der har fået den globale frygt for optrapning mellem de to lande til at stige.
Indien siger, at angrebet ramte "terrorinfrastruktur" med forbindelse til et angreb på turister sidste måned i det indiske Kashmir. Her blev 26 mennesker dræbt.
Indien mener, at Pakistan støttede angrebet.
Pakistan afviser at have haft noget med angrebet i turistområdet at gøre.
En række flyselskaber har omdirigeret eller aflyst fly som følge af situationen med Indien og Pakistan.
Grænseregionen Kashmir har længe været grundlag for stridigheder mellem Indien og Pakistan, som hver især mener at have krav på området.
/ritzau/Reuters
https://www.berlingske.dk/internationalt/pakistan-opjusterer-doedstal-til-31-efter-indisk-angreb - 2025-05-07 19:23:47
- Person død efter soloulykke med motorcykel ved Næstved
En person er død i en trafikulykke på Ny Præstøvej ved Næstved.
Det oplyser Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi på den sociale platform X.
- Vi arbejder fortsat på stedet, og en bilinspektør er tilkaldt. Der er tale om et solouheld med en MC (motorcykel, red.), og føreren er afgået ved døden, skriver politiet.
De pårørende er underrettet.
Tidligere på dagen lød det fra politikredsen, at der havde været en ulykke på vejen ved Næstved, og at der var spærret for trafik i begge retninger.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/indland/person-doed-efter-soloulykke-med-motorcykel-ved-naestved - 2025-05-07 19:19:54
- Amerikanske spioner i Grønland skaber bekymring på Asiatisk Plads: »Man er blevet meget overrasket,« siger korrespondent
Det er vist efterhånden gået op for alle, at det er en uforudsigelig præsident, der har indtaget Det Hvide Hus.
Alligevel kom det bag på de ansatte i Udenrigsministeriet, da de i morges kunne læse, at Donald Trump nu vil til at spionere i Grønland.
Det vurderer Berlingskes USA-korrespondent, Jacob Heinel Jensen, der har fulgt sagen fra sit kontor i Washington.
»Udenrigsministeriet indkalder selvfølgelig den fungerende amerikanske ambassadør, fordi man er blevet meget overrasket over artiklen i The Wall Street Journal,« siger han.
Spørger man udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M), er sagen meget bekymrende.
»Vi spionerer ikke mellem venner,« som han for kort tid siden sagde til Ritzau, da han også meddelte, at den amerikanske ambassadør skal til samtale på Asiatisk Plads i København og forklare sig:
»Jeg kan ikke vide, om det er rigtigt, fordi det står i en avis. Men det virker ikke til at blive særlig stærkt afvist af dem, der udtaler sig. Det bekymrer mig, sagde Lars Løkke Rasmussen.
Hvad kommer der ud af samtalen?
Udenrigsministeren reagerer, efter at det er kommet frem, at Danmarks tætteste allierede, nemlig USA, nu vil spionere i Arktis.
Formålet er ifølge den anerkendte amerikanske avis’ kilder at »identificere mennesker i Grønland«, der støtter Trumps visioner for øen.
Nu får sagen så et diplomatisk efterspil, og formålet med samtalen er ifølge Jacob Heinel Jensen at finde ud af, hvor alvorligt amerikanerne tager spionagen og for at finde ud af omfanget.
»Hvad går det egentlig ud på – og hvad er det, de gerne vil vide,« siger han:
»For det er selvfølgelig dybt underligt, hvis ens tætteste allierede pludselig begynder at spionere mod en – hvis det altså forholder sig sådan.«
Det er der ifølge korrespondenten noget, der tyder på, da både Central Intelligence Agency (CIA), Defense Intelligence Agency (DIA) og National Security Agency (NSA) er involveret.
Er den god nok?
Det er ifølge The Wall Street Journals kilder direktøren for den nationale efterretningstjeneste, Tulsi Gabbard, der har udstukket ordren.
Selv er hun tilsyneladende rasende over, at oplysningerne er kommet frem.
»The Wall Street Journal burde skamme sig over at hjælpe »deep state«-aktører med at underminere præsidenten ved at politisere og lække hemmelig information,« skal Gabbard ifølge avisen have sagt.
Danskerne vil ifølge Jacob Heinel Jensen formentlig hæfte sig ved, at historien ikke bliver afvist.
»I stedet kritiserer hun The Wall Street Journal, og det giver måske en fornemmelse af, at historien er god nok. Ellers ville hun jo blot afvise den,« siger han.
Skal ambassadøren stå skoleret?
Trump begyndte allerede at tale om at eje Grønland, før han formelt indtog præsidentembedet.
Så sent som i søndags ville han igen i et interview ikke udelukke at bruge militær magt i Grønland for at gøre sine drømme til virkelighed.
Jacob Heinel Jensen er også overbevist om, at Udenrigsministeriet var klar over, at amerikanerne ville fortsætte sit lobbyarbejde i Grønland.
»Det så vi også, da man forsøgte at sende vicepræsidentens hustru, Usha Vance, til Grønland med netop dette formål. Men spørgsmålet er, om dette er lobbyvirksomhed eller decideret spionage,« siger han.
Hvis der er tale om det sidste, er det ifølge korrespondenten »selvfølgelig« alvorligt, og så vil Udenrigsministeriet kende omfanget.
»Man skal ikke forvente, at den fungerende amerikanske ambassadør skal stå skoleret i Udenrigsministeriet. Jeg tror simpelthen, at man vil forsøge at finde ud af, hvad der sker,« siger Jacob Heinel Jensen.
https://www.berlingske.dk/indland/amerikanske-spioner-i-groenland-skaber-bekymring-paa-asiatisk-plads-man-er - Løkke indkalder den amerikanske ambassadør til samtale: »Det bekymrer mig meget, for vi spionerer ikke mellem venner«
- Grønland vil rykke tættere på Danmark – men minister kræver først en undskyldning: »Se nu bare at få det gjort«
- Her er e-mailen med kritik af Vance, som fik militærchefen fyret: »Vi er alt det, der ikke blev sagt«
- 2025-05-07 18:43:00
- Fører død i ulykke med to biler ved Skanderborg
En person har mistet livet i en færdselsulykke på Foerlev Møllevej ved Skanderborg.
Det oplyser vagtchef ved Sydøstjyllands Politi Halfdan Kramer til Horsens Folkeblad.
To biler var involveret i ulykken, og føreren af den ene bil mistede livet. Den anden part er uskadt, lyder det.
Politiet er onsdag aften til stede ved ulykken sammen med en bilinspektør for at tale med vidner og for at klarlægge hændelsesforløbet og årsagen til ulykken, skriver mediet.
En bilinspektørs opgave er at undersøge alvorlige trafikulykker. Bilinspektøren kan blandt andet vurdere, hvor hurtigt der er blevet kørt, eller om der er foretaget opbremsning eller lignende.
Politiet antager ifølge lokalmediet, at der er sket et "mødeuheld", hvor de to bilister er kørt ind i hinanden fra hver sin retning.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/indland/foerer-doed-i-ulykke-med-to-biler-ved-skanderborg - 2025-05-07 18:42:50
- Vatikanet lukker dørene til pavevalg: Nu venter verden på hvid røg
Dørene er sent onsdag eftermiddag blevet lukket til Det Sixtinske Kapel, og kardinalerne viser sig ikke, før en pave er blevet valgt.
- Extra omnes (alle skal gå, red.), sagde ceremonimester Diego Ravelli, hvilket markerer begyndelsen på kardinalernes isolation.
Inden da havde kardinalerne bevæget sig i optog fra Det Paulinske Kapel til Det Sixtinske Kapel, hvor afstemningerne om at finde det næste overhoved for den katolske kirke finder sted.
Herefter aflagde de 133 kardinaler et tavshedsløfte.
Den første aften af konklavet er der traditionelt kun én afstemning. Den kommende pave skal have opbakning fra to tredjedele af kardinalerne.
Hvis der ikke er det nødvendige flertal, bliver valgkortene lagt i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.
Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.
Men det vil være ekstremt overraskende, hvis der kommer hvid røg allerede onsdag. Det er nemlig ikke sket i århundreder, at der er blevet fundet en pave på konklavets første dag
Den gennemsnitlige længde af de sidste ti konklaver har ifølge nyhedsbureauet Reuters været lige over tre dage. Ikke et af de ti konklaver varede over fem dage, og det seneste konklave, som i 2013 valgte pave Frans, varede kun to dage.
Dette konklave er det største og mest internationale konklave nogensinde. Omkring 70 lande og fem kontinenter er repræsenteret.
Blandt andet derfor ser mange analytikere det som et ret uforudsigeligt pavevalg uden én klar favorit.
Men den italienske kardinal Pietro Parolin og den filippinske kardinal Luis Antonio Tagle betragtes som spidskandidater, skriver Reuters.
Pave Frans døde 21. april i en alder af 88 år.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/internationalt/vatikanet-lukker-doerene-til-pavevalg-nu-venter-verden-paa-hvid - 2025-05-07 18:35:31
- Ordren til CIA og NSA eskalerer konflikten om Grønland: »Vi er i en helt ny og ubehagelig situation«
Blød magt er ikke længere nok. USA går nu målrettet efter at splitte rigsfællesskabet i bestræbelserne på at overtage Grønland.
André Ken Jakobsson, som forsker i hybridkrig på Syddansk Universitet, kan ikke se det på anden måde, efter The Wall Street Journal tirsdag gennem hemmelige kilder kunne fortælle, at direktøren for de amerikanske efterretningstjenester Tulsi Gabbard gennem en såkaldt »collection emphasis message« har bedt NSA, CIA og DIA om at intensivere indsatsen på Grønland.
Dels ved at indsamle viden om Grønlands uafhængighedsbevægelse og befolkningens holdning til amerikansk udvinding af råstoffer i Grønland.
Dels ved at »identificere folk i Grønland og Danmark, som støtter USAs mål for øen«, som det hedder.
»USAs mål for øen er at overtage den. Eventuelt med magt. Det strider direkte imod rigsfællesskabets interesser, det strider direkte imod Danmarks interesser, og det strider direkte imod Grønlands interesser,« siger André Ken Jakobsson.
Er det en fjendtlig handling?
»Ja, det er det jo. Vi er i en helt ny og ubehagelig situation. Det er fuldstændigt uacceptabelt. De amerikanske efterretningstjenester er blevet sat til at finde måder at splitte rigsfællesskabet på, så USA – imod Grønlands og Danmarks ønske – kan overtage Grønland,« siger forskeren.
Egentlig er han ikke overrasket.
4. april sagde han til Berlingske, at de amerikanske efterretningstjenester nok allerede var aktive i Grønland, men der er forskel på, hvordan en påvirkningskampagne iværksættes.
Siden åbningen af det amerikanske konsulat i Nuuk har USA støttet kulturelle arrangementer, sponsoreret møbler til universitetet i Nuuk og på andre måder promoveret USA i Grønland.
Nu bliver den bløde magt suppleret af en anden og mere ubehagelig indsats.
»Alene det, at den her ordre kommer frem i Wall Street Journal, sætter pres på Grønland og Danmark,« siger André Ken Jakobsson.
I The Wall Street Journal benægter Tulsi Gabbard ikke ordren. I stedet siger hun, at The Wall Street Journal burde skamme sig over at viderebringe lækkede oplysninger fra folk, der vil underminere præsidentens autoritet.
I forbindelse med vicepræsidentparret J.D. Vance og Usha Vances besøg i Grønland for en måned siden, sagde statsminister Mette Frederiksen, at USA lagde et »uacceptabelt pres« på både Grønland og Danmark.
Det pres bliver nu større, for hvad skal Grønland og Danmark stille op?
Argumentet mod Trump har hele tiden været, at USA mere eller mindre kan gøre, hvad de vil i Grønland, så kan Danmark pludseligt give sig til at udvise amerikanere?
Splittelsen mellem Danmark og Grønland har hele tiden handlet om selvbestemmelse, så kan Danmark gribe ind over for USAs påvirkningskampagne i Grønland?
»Det er meget svært at gøre noget uden at eskalere situationen, men jeg mener, at det er på tide, at Danmark trækker en streg i sandet,« siger André Ken Jakobsson.
Hvordan vender vi tilbage til.
Svært at håndtere
Dorthe Bach Nyemann er Forsvarsakademiets ekspert i påvirkningskampagner, og hun finder også situationen ubehagelig.
»I virkeligheden ville det være bedst, hvis det her slet ikke kom frem,« siger hun, for ud fra et efterretningsperspektiv eskalerer offentlighed om USAs dybest set fjendtlige indsats konflikten.
Hun forklarer, at der ikke er noget nyt i, at både venner og fjender spionerer på hinanden, selvom det hører til sjældenhederne, at spionagen kommer fra et land, der kalder sig ven og samtidig truer med at underlægge sig 98 procent af et allieret lands territorium.
Men så længe det foregår i det skjulte, kan det til en vis grad kontrolleres.
»I virkeligheden er det her verdens mindste nyhed. Men når det kommer frem i offentligheden, så bliver det svært at håndtere,« siger hun.
Så er nogen nødt til at gøre noget.
»Men der er ikke ret meget, som Danmark kan gøre ved det,« siger Dorthe Bach Nyemann.
Trump-loyalitet
Mener du ikke, at PET skal intensivere sin kontraspionagevirksomhed mod amerikanerne?
»Hvordan det skal gøres i praksis og af hvem, er svært at sige, men Danmark må selvfølgelig søge at få indblik i, hvilke aktiviteter fra fremmede magter der finder sted i Grønland. Det er første forudsætning for at kunne have et passende svarberedskab,« siger hun.
Men hvordan det skulle forhindre amerikanerne i deres forehavende, har hun svært ved at se.
Desuden, påpeger hun, er det slet ikke sikkert, at USA har en plan.
Selvom det kan lyde voldsomt, at hele tre amerikanske efterretningstjenester får ordrer på at intensivere indsatsen i Grønland, så betyder det ikke nødvendigvis, at alle tre tjenester pludselig totalovervåger Grønland og giver sig til at rekruttere spioner i Nuuk.
»Når vi ser på, hvordan Trump bruger sin administration, så er det tydeligt, at organisationerne under aflæser signalerne oppefra og demonstrerer loyalitet over for præsidenten ved at sende signalerne videre ned i systemet,« siger hun.
»Her bliver det så meget tydeligt signaleret, at Trumps ønsker er blevet hørt, men det er ikke det samme, som at alle tre efterretningstjenester sætter gang i en koordineret indsats,« siger Dorthe Bach Nyemann.
Alligevel er det naturligvis alvorligt.
De tre amerikanske efterretningstjenester har mange årtiers erfaring i påvirkningskampagner.
De råder over store ressourcer, har adgang til satellitovervågning, elektronisk overvågning og spioner.
Og der bor blot 58.000 mennesker på Grønland.
Danmark skal sige fra
André Ken Jakobsson mener, at det er så alvorligt, at det kræver et modsvar.
»Danmark er nødt til meget tydeligt at fortælle USA, at det her er uacceptabelt,« siger han.
Men kan Danmark gøre noget ved det?
»Man kan i hvert fald kalde den amerikanske ambassadør til en alvorlig samtale, hvor man forklarer, at det her er uacceptabelt,« siger André Ken Jakobsson.
»Hør nu: Der er forskel på, at vi kan gisne om, hvad amerikanerne har gang i i Grønland, og så på den her måde at få en form for vished over, hvad de laver,« siger forskeren.
»Vi ved jo, hvad målet er. Det går stik imod Danmarks interesser. Det er vi nødt til at sige højt.«
https://www.berlingske.dk/indland/ordren-til-cia-og-nsa-eskalerer-konflikten-om-groenland-vi-er-i-en-helt-ny - Løkke indkalder den amerikanske ambassadør til samtale: »Det bekymrer mig meget, for vi spionerer ikke mellem venner«
- Presset stiger på Trump – afgørende sejr lader vente på sig
- Toldkrig, havnekaos og tomme hylder: Snart taler Mærsk om hele verdens hovedpine
- 2025-05-07 18:27:45
- Dørene er lukket: Nu begynder det mest hemmelige valg i verden
Konklavet er officielt begyndt.
Nu træder jagten ind på den kommende pave.
133 kardinaler skal sammen finde en erstatning for Pave Frans, der gik bort anden påskedag.
Kardinalerne er højtstående gejstlige i den katolske kirke og er en slags rådgivere for paven. De fungerer også som valgmænd, når en ny pave skal findes.
Alle 133 kardinaler har aflagt det forskrevne tavshedsløfte. Her lover man ikke at dele detaljer om, hvem den næste pave bliver.
Kardinalerne aflægger eden på latin, og den lyder:
»Og jeg [kardinalens navn] lover, forpligter og sværger.«
Herefter lægger den enkelte kardinal hånden på Bibelen og siger:
»Så hjælp mig Gud, og disse hellige evangelier, som jeg rører ved med min hånd.«
Dørene er nu blevet lukket til Det Sixtinske Kapel, og kardinalerne viser sig ikke, før en pave er blevet valgt.
Ved løftet lover de også at holde detaljerne om de enkelte afstemninger hemmelige for livet.
Ifølge The New York Times er telefoner, internet, tv og enhver kontakt uden for Vatikanets mure gjort forbudt.
BBC skriver også, at alle mikrofoner vil blive fjernet fra kapellet og i de to gæstehuse, hvor kardinalerne overnatter.
»Der er elektroniske jammede for at sikre, at telefon- og wi-fi-signaler ikke kommer ind eller ud,« siger John Allen, der er redaktør for nyhedssiden Crux til mediet.
Det er for at undgå, at afstemningen kan påvirkes udefra undervejs, eller at nogen udefra kan hacke informationer fra kapellet.
Kardinalerne bor i Vatikanets gæstehus Santa Marta, hvor afdøde pave Frans også boede, og i bygningen Santa Marta Vecchia.
Kardinalerne afgiver deres stemmer på kort. Hvis der ikke er det nødvendige flertal på to tredjedele plus én stemme, bliver valgkortene lagt i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.
Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.
Røgen sendes op gennem en skorsten i Det Sixtinske Kapel.
Siden 1960erne har konklavet varet mellem to og tre dage.
Dog har det længste konklave i kirkens historie varet 1.006 dage fra år 1268 til 1271 ifølge AFP.
Berlingskes korrespondent i Sydeuropa, Martin Tønner, har lavet en geopolitisk guide til konklavet, som du kan læse her.
https://www.berlingske.dk/internationalt/doerene-er-lukket-nu-begynder-det-mest-hemmelige-valg-i-verden - 2025-05-07 18:05:52
- Minister afviser aktørers kommissionsønske efter kritik af PET-lov
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) og regeringen har ingen "aktuelle planer" om at nedsætte, hvad ministeren kalder en privatlivskommission.
Det er ellers ønsket fra 25 organisationer, en række forskere og tre partier, der mener, at overvågningssamfundets omfang skal kortlægges.
Ønsket kommer i forbindelse med et lovforslag om en ny PET-lov, der ifølge kritikere vil give Politiets Efterretningstjeneste (PET) vidtgående og hidtil usete beføjelser til at masseovervåge borgere.
Den kritik afviser Peter Hummelgaard ligeledes.
Organisationerne og forskerne sendte onsdag et åbent brev til regeringen, hvor de advokerede for at sætte PET-loven i bero og nedsætte en uafhængig kommission.
De mener, at overvågningen af borgere i det offentlige rum har bevæget sig fra at være undtagelsen til at blive normen.
Efterfølgende lød samme toner fra Alternativet, Enhedslisten og Liberal Alliance, men justitsministeren afviser både en kommission og at skrue ned for lovtempoet.
- Regeringen har ikke for nuværende nogen aktuelle planer om at nedsætte en privatlivskommission.
- Jeg mener jo, at meget af den kritik, der er, er både velkendt og forventelig. Og den er helt legitim at fremkomme med, men til syvende og sidst handler det om politisk uenighed, siger Peter Hummelgaard.
Men justitsministeren ser også "myter og misforståelser" i kritikken af PET-loven.
- Det er simpelthen ikke rigtig, at det her udkast til en ny PET-lov skulle føre til øget overvågning.
- Enhver søgning rettet mod enkeltpersoner kommer til at foregå efter fuldstændig samme regler, som gælder i dag. PET får heller ikke adgang til nye typer af oplysninger, siger han.
Ifølge ministeren kan der være tale om en "bevidst" misforståelse af lovforslaget fra kritikere. Det vil han dog ikke "kloge sig på" yderligere, da han bliver bedt om at uddybe det.
Med den nye lov vil PET få adgang til at kunne indsamle og analysere tre typer af datasæt - heriblandt oplysninger fra offentligt tilgængelige kilder og fra danske forvaltningsmyndigheder.
Peter Hummelgaard mener, at der er tale om et analyseværktøj frem for overvågning.
Og det er strengt nødvendigt, at PET får adgang til de nye værktøjer, lyder det.
- Med den hastighed og de metoder, der hele tiden udvikler sig blandt vores fjender og modstandere, så vil PET uden de her værktøjer stå et ringere sted i morgen, hvis ikke vi giver dem den her mulighed for at behandle større sammenhængende datasæt.
- Og dermed vil det til syvende og sidst risikere at betyde en dårligere mulighed for at holde os allesammen trygge og sikre.
Justitsministeren ser derfor heller ikke et behov for at skrue ned for tempoet i lovbehandlingen, som partier også har ønsket.
Men han vil "i videst mulig omfang imødekomme" partier, der har behov for "yderligere dialog" om loven.
Lovforslaget står til at skulle førstebehandles 14. maj, og planen er at det skal vedtages inden sommerferien.
De tre kritiske partier har sent onsdag eftermiddag fået selskab i deres modstand mod PET-loven.
De Konservatives formand, Mona Juul, skriver på X, at partiet kommer til at stemme nej til lovforslaget.
/ritzau/
https://www.berlingske.dk/politik/minister-afviser-aktoerers-kommissionsoenske-efter-kritik-af-pet-lov